Skip to content

Instantly share code, notes, and snippets.

@jpluimers
Last active April 8, 2024 10:14
Show Gist options
  • Star 0 You must be signed in to star a gist
  • Fork 0 You must be signed in to fork a gist
  • Save jpluimers/4030242623ec8d00e2d5397c125b709c to your computer and use it in GitHub Desktop.
Save jpluimers/4030242623ec8d00e2d5397c125b709c to your computer and use it in GitHub Desktop.

Plaatje 1

Wayback/Archive

Mantelzorgen met zorgervaring...wat zijn de voor- en nadelen?

Mantelzorgen met zorgervaring...wat zijn de voor- en nadelen?

Ja, ik heb zorgervaring, maakt dat verschil? Ik weet natuurlijk niet hoe het is om mantelzorger te zijn zonder die ervaring, maar het heeft wel voor- en nadelen. Ik zal proberen die voor jullie, uit mijn eigen ervaring, op een rijtje te zetten.

Voordelen:

  • Door je ervaring zijn er meer dingen die je kan doen, zoals bijv. wondverzorging. Hierdoor ben je niet afhankelijk van thuiszorg.
  • Je hebt genoeg kennis in huis om te weten wanneer je aan de bel moet trekken voor extra medische controles. (en onze huisarts/zijn assistente neemt me serieus als ik bel)
  • Tijdens medische afspraken kan je gerichter vragen stellen, en bijv. met arts overleggen of een ander onderzoek of bepaalde hulpmiddelen.
  • En niet geheel onbelangrijk, ik kan de "knop" op de meeste momenten indien nodig nog redelijk omschakelen. Waardoor je in noodsituaties sneller een beetje emotionele afstand kan nemen. Die emoties komen later uiteraard wel, maar niet op het moment dat het niet handig is. Nu moet ik er wel bij zeggen dat dat ook een nadeel kan zijn, afhankelijk van over welke persoon het op dat moment gaat. Je kind heeft een moeder nodig, die meeleeft en steunt, en niet een "zorgende persoon" met iets meer afstand. Maar voor jezelf is het soms wel even DE manier om bepaalde situaties te kunnen handelen.

Plaatje 2

Wayback/Archive

Nadelen

Nadelen:

  • Ik weet soms te veel. Ik ken het verloop van ziektebeelden, ken de mogelijke bijwerkingen/complicaties van behandelingen. Dat maakt het niet altijd makkelijker.
  • Sommige artsen vinden het lastig om te gaan met een "moeder/mantelzorger" met kennis. Als ik bijv met een arts in discussie ben over waarom een volgorde van onderzoeken niet anders kan, en dat met goede argumenten kan onderbouwen, wordt je soms snel weggezet als "betweterig/overbezorgd", terwijl dat niet het geval is.
  • Bij "nieuwe klachten" ben ik redelijk afwachtend. Een opgezette lymfeklier kan bijv bij mijn oudste zelf snel leiden tot een schrikreactie, terwijl ik dan eerst verder kijk, als in "zijn er niet- alarmerende redenen waardoor die opgezet kan zijn"? Als dat niet zo is, een paar dagen aankijken. Bij blijvend beeld, overleg met arts voorstellen.

Voor mij zijn dit wel de meest belangrijke voor- en nadelen. Maar dat zal voor iedereen anders zijn vermoed ik.

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment